Kropontsteking

Wat is de krop?

Elke vogel (behalve een uil) heeft een krop. Hierin wordt tijdelijk voedsel opgeslagen voordat het naar de spiermaag gaat. Daardoor kunnen vogels sneller eten en meer eten tegelijk binnen krijgen. Veel mensen herkennen misschien wel het knarsende geluid dat vogels wel eens maken, dit is een onderdeel van het verteren. Ze malen namelijk dan de zaadjes die in de krop zitten en dat geeft het knarsende geluid. 
Hieronder zie je een foto van jonge grasparkietjes waarbij je heel duidelijk de krop kunt zien, het is het gele bultje bij de onderste parkiet. 

Jonge parkiet krop

Wat zijn de symptomen van kropontsteking?
Als een vogel last heeft van kropontsteking, is de krop dikker dan normaal omdat hij gevuld is met een soort slijm. Ook braken de vogels heel erg veel, het braaksel is erg slijmerig en stinkt. Na een tijdje zal de kop van de vogel er helemaal onder zitten. 
Wat erg vreemd is bij deze ziekte, is dat de veren van de vogel niet opgezet zijn maar juist strak langs het lichaam gehouden worden. 
Meestal zijn de veren van een vogel juist opgezet als hij ziek is.

Wat zijn de oorzaken van kropontsteking?

  • Te veel "snoepgoed" (te veel suiker)
  • Bedorven of beschimmeld (groen) voer
  • Slechte hygiëne
  • Onregelmatige voertijden


Wat kan je doen tegen kropontsteking?
Eigenlijk heel weinig; in ieder geval zo SNEL mogelijk naar een vogelspecialist of anders naar een in vogels gespecialiseerde dierenarts. 
De vogel zal dan een antibioticum krijgen.