Kweken
Het lijkt misschien wel heel leuk die schattige kleine valkparkietjes, maar bedenk wel dat het heel veel tijd en waarschijnlijk ook kosten met zich mee brengt. Omdat er bij het kweken van valkparkieten best veel komt kijken, is het zeer aan te bevelen om je goed in te lezen in deze informatie. Allereerst is het, denk ik, belangrijk om te weten wanneer er met valkparkieten gekweekt kan worden. Zoals je misschien wel weet, komen valkparkieten oorspronkelijk uit Australië. Daar beginnen ze pas met broeden als er genoeg voedsel en water is. Dit is meestal na het regenseizoen omdat er dan veel bomen en planten in bloei staan zodat ze ook genoeg zaden kunnen vinden. Omdat we in Nederland geen regenseizoen hebben (nou ja, eigenlijk hebben we hier volgens mij altijd regenseizoen) kan je valkparkieten in een buitenvolière ongeveer rond het voorjaar laten broeden, dus ongeveer eind maart, begin april. De temperatuur wordt dan weer wat aangenamer en -wat ook heel belangrijk is- de daglengte wordt langer.Valkparkieten die binnen in een kooi of kweekruimte zitten, kunnen in principe het hele jaar door broeden, omdat je alles wat betreft de temperatuur en daglengte zelf in de hand hebt. Alleen raad ik wel aan om een pop maximaal twee keer per jaar te laten broeden, dit om te voorkomen dat de pop helemaal uitgeput raakt.Het is -voor dat je met valkparkieten gaat kweken- aan te raden om de vogels er goed op voor te bereiden.
De voorbereiding
Allereerst is het belangrijk dat je de leeftijd weet van het broedkoppel, een pop moet minimaal één jaar zijn maar liever ouder om legnood te voorkomen. Met een man kun je kweken als deze 9-12 maanden oud is, ook bij mannen is het beter wat langer te wachten om de kans op slagen van het nestje te vergroten. De leeftijd van volwassen valkparkieten is lastig in te schatten d.m.v. het uiterlijk, daarom is het belangrijk dat je zelf goed de leeftijd van je vogels bijhoudt.
Voordat je met valkparkieten gaat kweken, is het belangrijk dat ze in goede conditie zijn, dus lekker fit, uitgerust en geen ziektes onder de leden hebben. Zorg dat de parkieten voldoende kalk binnenkrijgen, dit is nodig voor een sterke eischaal (voorkomt legnood). Ook is het goed om een tijdje voordat de vogels beginnen te broeden, extra eivoer te geven.
Eivoer:
Valkparkieten moeten een beetje in het ''ritme'' komen van het broedseizoen, hiermee bedoel ik dat de daglengte overeen moet komen met de natuurlijke daglengte in het broedseizoen. Dit is ongeveer 15 uur.Het is erg belangrijk dat de luchtvochtigheid goed is, anders is de kans heel groot dat de eitjes niet uitkomen (ook al waren ze wel bevrucht). De luchtvochtigheid moet ongeveer 55/65 procent zijn.Als er nog veranderingen moeten gebeuren aan de kooi/broedblokken/broedkooien, dan is het aan te raden dit te doen voordat de parkieten gaan broeden, zodat je ze niet te vaak hoeft te storen tijdens het broeden.
Het broedblok
Voor valkparkieten kan je het best een broedblok van ongeveer 24 x 24 x 34 centimeter gebruiken, en daarin een invlieggat met een diameter van ongeveer 7 centimeter . Er hoeft niet persé bodembedekking o.i.d. in maar vaak vinden valkparkieten wat houtkrullen of beukensnippers wel fijn als nestmateriaal. Zorg wel dat het broedblok een soort kuiltje heeft waar de eitjes in blijven liggen, en dus niet weg rollen.
Je kan kiezen voor een liggend of een staand broedblok, ik zou voor een liggend blok gaan zodat de vogels een niet al te grote sprong naar beneden op de eitjes moeten maken wanneer ze het blok in willen (als ze hard op de eitjes springen, kunnen ze breken).
Een liggend (horizonaal) blok:
Een staand (verticaal) blok:
Het broedproces
Als de vogels koppeltjes gaan vormen, kan je de broedblokken erin hangen. Als je meerdere koppels in één ruimte hebt, is het sterk aan te raden om minimaal één, maar het liefst twee of meer extra blokken op te hangen. Dit om eventuele ruzies te voorkomen. Als de broedblokken opgehangen zijn, gaan de valkparkieten meestal eerst het blok inspecteren want in het begin is het natuurlijk allemaal nog nieuw. Als ze een beetje gewend zijn, beginnen de koppels met paren. Het eerste eitje word ongeveer 2 weken na de eerste paring gelegd. Na het eerste eitje legt de pop om de dag een eitje. Er worden gemiddeld 6 eitjes per legsel gelegd.
Hieronder een foto van een nestje valkparkieten eitjes:
Bij valkparkieten broed zowel de man als pop, vaak wisselen ze elkaar af. Na 18-21 dagen broeden komt het eerste eitje uit. En daarna, zoals vanzelfsprekend om de dag een eitje (want de eitjes zijn ook om de dag gelegd). Het kan gebeuren dat je de eitjes een paar uur voordat ze uitkomen, al hoort piepen.
Vanaf de tweede dag beginnen de ouders met het voeren van de jongen. Ze hebben dan meer behoefte aan eivoer omdat ze het met de kuikens moeten delen. Als alles goed gaat leren de ouders de jongen vanzelf zelfstandig zaadjes pellen.
Hier een foto van twee jonge valkparkieten:
Ongeveer na vier tot vijf weken komen de kuikentjes het nest uit; wel gaan ze terug het blok in om te slapen.
Hieronder zie je twee valkparkieten (cinnamon gepareld) van vijf weken oud die op het punt staan uit te vliegen:
Na 6 à 7 weken zijn de kleintjes vaak geheel zelfstandig en kunnen ze bij de ouders weg, uitzonderingen daar gelaten.
Een jonge cinnamon geparelde man van 2,5 maanden oud:
TIP: Wanneer je de broedblokken erin hangt, verricht dan elke dag nestcontrole, zo kunnen de ouders eraan wennen dat je af en toe even komt kijken, ook wanneer de kleintjes er zijn.
Het lijkt allemaal heel leuk, maar er kunnen ook problemen ontstaan:
-Er worden geen eitjes gelegd
-De eitjes zijn onbevrucht
-Legnood
-Eitjes gaan kapot
-De kleintjes sterven
-Spreidpootjes
-De kleintjes groeien niet goed
-De kleintjes worden niet gevoerd door de ouders
Binnenkort worden deze problemen wat uitgebreider besproken. Mocht je nu al met één van deze vragen zitten, stel deze dan op het forum en je krijgt zo snel mogelijk antwoord: http://www.parkietenfun.nl/.
OPROEP: We zijn nog op zoek naar foto's die we in dit artikel kunnen gebruiken, en dan denk ik aan alles wat met broeden c.q. kweken te maken heeft. Van broedblokken tot broedkooien, van eitjes tot kuikentjes, kuikentjes die net uitgevlogen zijn... Kortom, echt alles wat met broeden of kweken te maken heeft.
(Dank aan Roel Haesendonck voor het ter beschikking stellen van de foto's)