Voerpuzzel

Parkieten of papegaaien moeten genoeg te doen hebben in hun kooi. Als ze zich vervelen kan er een gedragsstoornis ontstaan en gaan ze zichzelf bijvoorbeeld kaalplukken. Om je vogel wat meer uitdaging te geven is het leuk om een voerpuzzel maken.

  

  • Neem een plastic potje (klein), het liefst met een dekseltje. Je kunt bijvoorbeeld het kokertje gebruiken waar vroeger de fotorolletjes in zaten (als je die nog ergens hebt liggen). Iets anders voldoet ook prima.
  • Maak daar enkele gaten in, werk het netjes af zodat je geen scherpe randjes krijgt.
  • Doe er voer in (gewoon zaadjes of trosgierst, belangrijk is dat het door de gaatjes past!)
  • Bevestig het in de kooi met stevig ijzerdraad, of laat je parkiet er buiten de kooi mee spelen. LET OP: gebruik geen touw om dit in de kooi op te hangen, als je vogel fanatiek met de koker gaat spelen kan het touwtje om z'n nek draaien met alle gevolgen van dien. Zorg bij het ijzerdraad wel dat je vogel zich nergens aan kan bezeren.

De bedoeling is dat je vogel doorkrijgt dat er eten tevoorschijn komt als hij het kokertje beweegt. Om het goed aan te leren kan je in het begin een koker maken met veel gaten zodat het makkelijk is om er voer uit te krijgen. Zie hier wat voorbeeld filmpjes:

  

 

Met dank aan Debby & Pedro, Super Sjaak B.V. en Cloud voor het beschikbaar stellen van de foto's en filmpjes.