Kiemzaad maken

Er bestaan verschillende meningen over het geven van gekiemd zaad. De een beweert dat kiemzaad een explosie van vitaminen is en de andere benadrukt dat het een hele toer is om gezond en veilig kiemzaad te maken. Hieronder heb ik geprobeerd een overzicht van de voor- en nadelen van kiemzaad te maken:

Voordelen:

  • Het is een erg goede bron van vitamine C, B2, B5, B6 en D; ijzer, magnesium en koper; calcium en fosfor.
  • Gekiemde zaden bevatten erg weinig vet.
  • Net gekiemde zaden bevatten meer vitaminen en mineralen dan ongekiemde zaden.
  • Je hebt alleen water en (kiem)zaad nodig.


Nadelen:

  • De kans op (met het oog niet zichtbare) schimmels in het kiemvoer is aanwezig.
  • Niet-vette kiemzaden verzuren sneller, wat de kans op kropverzuring (met name bij jongen!) en darmstoornissen doet vergroten.
  • Wanneer de kiem te groot is (groter dan 1 cm) daalt de voedingswaarde sterk.
  • Gegeven kiemzaad bederft snel.
  • Het is lastig lang te bewaren.


Zelf kiemzaad maken

Alhoewel je maar weinig nodig hebt luistert het ontkiemen van zaad toch best nauw. Het lastige is dat er meerdere ‘bereidingswijzen’ zijn. Ook over het te kiemen zaad zijn de meningen verdeeld. De een gebruikt speciaal gesorteerd zaad en de ander kiemt gewoon parkietenvoer. Zelf heb ik ervaring met de volgende manier:

  • Voor het ontkiemen kun je het beste een soort zaad gebruiken (te koop als een pak kiemzaad) of soorten zaden die dezelfde kiemsnelheid hebben. Een duivenvoermengsel is ook geschikt om te laten kiemen. Omdat gekiemd zaad slecht te bewaren is neem ik ongeveer 10 gram zaad voor twee valkparkieten.
  • Dit laat ik ongeveer 20 uur wellen in een maatbeker met een laagje water waarin de zaden volledig door zijn omgeven. Wanneer je het veel korter doet nemen de zaadjes onvoldoende water op en als ze veel langer wellen is de kans op bederving groter.
  • Giet het mengsel na 20 uur in een fijne zeef. Spoel de zaden goed na met koud water en laat het geheel vervolgens uitlekken.
  • BELANGRIJK: ruik nu eens aan de zaden; ruiken ze zurig? Dan meteen weggooien! Kennelijk is het zaad niet vers genoeg geweest, want het is bedorven.
  • Laat de zeef met de zaden op het aanrecht staan, maar nooit in de volle zon. Spoel drie keer per dag de zaden af met koud water en laat ze tussendoor goed uitlekken. Het omspoelen is belangrijk omdat er alcohol wordt gevormd.
  • Geef de zaden wanneer je een wit puntje van 1 tot 2 mm op het zaadje ziet (meestal na 24 tot 48 uur); wacht je langer dan wordt de voedingswaarde minder.
  • Geef niet meer dan wat ze in drie uur kunnen eten. Bovendien kun je altijd beter wat te weinig geven dan te veel om de darmen niet te veel te belasten.


Tot slot: kiemzaad is ongeveer een dag te bewaren in de koelkast. Laat je het op het aanrecht staan dan kun je het na een halve dag weggooien omdat het waarschijnlijk verzuurd/beschimmeld en dus bedorven is. Volg bovenstaande stappen goed op, dan is de kans op veilig gekiemd zaad het grootst. En zoals bij alles geldt: bij twijfel niet doen! Veiligheid voor alles.
 

Dit artikel is geschreven door Maaike Stoffelsma.