Clickertraining papegaaien en parkieten
Inleiding
Trainingssessies dienen nooit te lang te duren! De ene vogel raakt zijn interesse na enkele minuten al kwijt, bij de andere kunt u gerust een half uur trainen. Naast de reguliere trainingssessies dient u zich te bedenken dat u in principe continu uw vogel aan het trainen bent omdat 'leren' plaats vindt tijdens elke interactie die u met uw vogel aangaat.
Zorg er voor dat training leuk blijft, zowel voor u als voor uw vogel! Ga niet met uw vogel trainen indien u geen zin heeft, chagrijnig, boos, etc bent. Vogels voelen onze stemmingen goed aan en reageren daar vaak op een zelfde manier op. Indien we enthousiast en blij zijn nemen zij dat over, maar ook als wij boos en chagrijnig zijn kunnen zij dit overnemen door agressiever te worden.
Waarom?
Het aanleren van trucjes geeft zowel psychische als geestelijke stimulatie aan een vogel. De meeste vogels vinden spelen geweldig en vertonen van nature al de meest vreemde kapriolen! Veel mensen houden niet van dit soort ‘circus gebeuren’, maar u dient zich te realiseren dat een vogel het verschil tussen het op commando ‘op stappen’ of het op commando ‘een pootje’ geven niet kent. Hij zal bepaald gedrag alleen gaan vertonen indien het hem wat oplevert of indien hij op deze manier iets negatiefs kan vermijden (zie Inleiding). Het leren iets te doen voor een beloning is natuurlijk én interessant en voor de meeste vogels is het uitsloven voor een lachende trainer of publiek nog leuker!
Voor welke vogel
U kunt elke vogel trainen, van jong tot oud en tam tot niet tam.
Waar?
Probeer met uw vogel te trainen op een plaats waar er zo weinig mogelijk afleiding is. Uw vogel moet zich op zijn gemak voelen en in staat zijn om versnaperingen van u aan te nemen. U zou een trainingsstandaard kunnen gebruiken bij de training van vogels die u buiten de kooi al kunt hanteren.
Met vogels die nog niet ‘tam’ zijn kunt u gewoon beginnen met de training terwijl de vogel zich nog in de kooi bevindt. Vogels die erg agressief zijn in en rondom hun kooi kunt u het beste op een plek trainen waar de kooi uit zicht is. Probeer uw vogel naar zo’n plek te verplaatsen door hem evt. op een stok te laten opstappen indien het niet lukt om hem op uw hand te laten stappen.
Vogels die bijten kunt u versnaperingen aanbieden op een lepel of door de versnapering in een (voer)bakje te laten vallen. Probeer uw vogel op borsthoogte te houden tijdens de training.
Hele angstige vogels kunt u evt. wat hoger plaatsen omdat ze zich dan vaak ook veiliger en meer op hun gemak voelen.
De clicker
Een clicker is eigenlijk verkrijgbaar in elke dierenwinkel op de hondenafdeling, ook bij de meeste webwinkels voor vogels zijn ze wel te krijgen. Er zijn verschillende soorten het is maar net welke je mooier of praktischer vindt.
Welke beloning?
Probeer na te gaan wat uw vogel lekker vind en gebruik dit bij de training. Zorg voor kleine beloninkjes anders is de vogel niet meer geïnteresseerd of zit snel vol. Voorbeelden van goede beloningen zijn: zonnebloempitjes, trosgierst, sweet treats van Zoofaria, pijnboompitjes of kleine stukjes fruit. Daarnaast sluit ik elke training af met een grote beloning. Dit kan groter stukje fruit zijn of in mijn geval een Nutriberrie. Zo snappen de vogels dat ze weer hun eigen gang kunnen gaan en dat ze verder niets meer krijgen.
Stappenplan clickertraining
Stap 1: Het clickergeluid linken met een beloning. Telkens na één clikergeluid vlug een beloning aanbieden. Nadat dit opgegeten is, weer clicken en weer een beloning geven. Vogel begrijpt vrij snel dat het ‘klikkken’ iets lekkers betekend.
Stap 2: Laat je vogel het lekkers zien en vraag een kleine of simpele oefening die de vogel al kan en klik gelijk als hij het goed doet. Natuurlijk volgt na de klik gelijk een beloning.
Stap 3: De basis begrijpt je vogel nu al en kun je het eventueel uitbreiden naar wat moeilijkere oefeningen. Begin is te kijken naar gedragingen die je vogel uit zichzelf al laat zien. Dit zijn vaak de makkelijkste oefeningen om aan te leren, denk bijvoorbeeld aan een rondje draaien, opstappen, afstappen, naar je toe vliegen of koppeltje duikelen.