(Buiten) volière bouwen

Plaats in de tuin
De plaats van de volière in de tuin is zeer belangrijk. Kies voor een vrij rustige plaats zodat de vogels voldoende rust hebben. Dit is belangrijk wanneer er aan kweken wordt gedacht. Er mag voor een zonnige plaats gekozen worden, maar let wel dat het er niet te warm wordt tijdens hete zomers. Best kies je ook voor een plaats waar het niet te hard waait. Doe je dit toch, dan is het aan te raden een nachthok of iets dergelijks te bouwen, zodat de vogels zich "uit de wind" kunnen zitten.

Ondergrond
Het is zondermeer belangrijk dat de volière zelf op een stevige en stabiele ondergrond staat. Meestal wordt een kader van stenen gemaakt waarop dan de volière geplaatst wordt. Het voordeel hiervan is dat de volière stevig staat en dat, indien het om een houten gaat, deze niet zal rotten. Persoonlijk vind ik het beter om een volledige laag beton te gieten waarop de volière geplaatstf wordt. Zo staat de volière ook stevig, kunnen de vogels niet in de vochtige aarde zitten (plaats van ziektekiemen!) en is het onmogelijk dat rovers (ratten, ...) de volière binnenraken door een gang te graven. Het is belangrijk de volière te verankeren aan de grond zodat bij slecht weer de volière ook goed op z'n plaats blijft.

Het beton kan dan met een bodembedekking naar keuze bedekt worden.

Dak
Het dak vande volière is zeer belangrijk. Je kunt kiezen om de volière niet af te dekken(dan moet er wel een volledig bedekt nachthok zijn), gedeeltelijk of volledig af te dekken. Ik kies er altijd voor om mijn volières volledig af te dekken(dat is het beste als je beton hebt liggen!). Op deze manier blijft de bodem altijd mooi droog en kunnen er geen uitwerpselen van wilde (misschien zieke!) vogels in de volière terecht komen.

Kies je ervoor om geen dakbedekking te nemen, maar de volière open te laten, dan neem je best ook geen betonnen ondergrond. Bij regen zou het water op de beton blijven staan. Bij een gewone aarden ondergrond kan het water dan wegtrekken.

Verder is het belangrijk dat er veel licht door het dak naar binnenkomt. Om te kweken islicht belangrijk. Vogels komen namelijk in broedstemming met het lengen van de dagen. Let wel dat het tijdens hete zomers niet te warm in de volière wordt.Bedenk dat het onder een lichtdoorlatende dakbedekking (type golfplaten) ergwarm kan worden!

Belangrijk is dat je onder de dakbedekking toch een draad spant. Zo houd je ongewenste gasten buiten en kunnen er uiteraard geen vogels ontsnappen.

Materiaal
De keuze van het materiaal waaruit je de volière gaat bouwen is een persoonlijk keuze. Maar, je moet natuurlijk wel rekening houden met de soorten die je in de volière gaat onderbrengen. Ga je voornamelijk niet knagers (kanaries,prachtvinken, duiven, kwartels, valkparkieten, ...) houden, dan kan je de volière makkelijk uit hout maken. Gebruik dan best duurzame houtsoorten diegoed tegen de vochtigheid kunnen en lang meegaan. Eventueel kan het hout behandeld worden tegen de vochtigheid. Kies dan uiteraard voor onschadelijke producten!!

Ga je vogels houden die de reputatie te hebben echte knagers te zijn, dan kies je het best voor harder materiaal zoals aluminium. Papegaaiachtigen, grote parkieten, agapornieden, enz. worden het best in een dergelijke volière ondergebracht. Anders zal het hout van je volière in een mum van tijd aangetast worden. Op onderstaande foto zie je een mooi voorbeeld van een aluminium volière.


 

Wat het gaas betreft, neem je best het standaard gaas met de kleine vierkantjes. Dezezijn klein genoeg opdat de kleinste vogels toch niet kunnen ontsnappen. Of je kiest voor gegalvaniseerde draad of de "groene" draad is een persoonlijkekeuze. Beide zijn goed voor de bouw van een volière. Over het algemeen wordt er meer gekozen voor de gegalvaniseerde draad.

Grootte
Dit hangt natuurlijk af van de plaats die je in je tuin hebt. Je kunt kiezen om 1 grote gezelschapsvolière te maken waarin je meerdere soorten of meerdere individuen van 1 soort kan huisvesten of je kan kiezen voor een aantal vluchten naast elkaar. Deze laatsten worden vooral gebruikt om verschillende soorten paarsgewijs te huisvesten (grote parkieten, ...).

Zorg er zeker voor dat volière voldoende plaats biedt voor de vogels die je er in zal huisvesten.

Wat de hoogte betreft is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de verzorger er goed in kan staan en zich niet constant hoeft te bukken. Een hoogte van 2 m is mooi voor de vogels envoor de meeste mensen ook voldoende hoog.

Denk er aan dat er per gemeente regels zijn opgesteld i.v.m. de grootte en hoogte van volières. Dit wordt best nagevraagd alvorens met de bouw begonnen wordt.

Nachthok & Sluis
Een nachthok is een plaats waar de vogels zich kunnen verschuilen tijdens koude nachten. Een nachthok dient tocht-, vorst- en vochtvrij te zijn. Niet iedereen kiest voor een nachthok. Het is verstandig dit te bouwen wanneer de ondergrond uit aarde bestaat en er dan meestal ook geen dak is. Zo kunnen de vogels uit de regen gaan zitten en uit de wind.

Heb je eenvolledig overdekte volière en de vogels zitten niet constant in de wind, dan is het niet echt nodig om een nachthok te bouwen.

Een sluis is een klein deel van de volière dat gebruikt wordt om de volière binnen tegaan zonder dat er vogels kunnen ontsnappen. Meestal is dit niet groot, maarbiedt het voldoende ruimte om wat voedsel en ander materiaal op te bergen.Eventueel kan er ook een kooi geplaatst worden om een zieke vogel apart tezetten en op krachten te laten komen.

Beplanting
Kies je voor een volière met parkietachtigen, dan is het niet nodig de volière tebeplanten. De meeste parkieten, maar zeker niet allemaal, zullen de beplanting niet ongemoeid laten, wat uiteindelijk toch zal leiden tot een volière zonderbeplanting.

Ga je prachtvinken, kanaries en dergelijke vogels huisvesten in je volière dan kan je de volière beplanten. Vaak wordt dit voor Europese vogels aangeraden. In principe is dit niet echt nodig voor het welzijn van de vogels. Sommige vogels(wevers, ...) hebben echt wel een beplante volière nodig daar dit vaak hele schuwe vogels zijn.

Zitstokken
Het is belangrijk dat er in de volière voldoende zitstokken aanwezig zijn, maar dat deze zo zijn aangebracht dat de vogels nog voldoende kunnen rondvliegen. Zorg altijd voor stokken van verschillende diameters, op deze manier blijven de teengewrichten soepel. Belangrijk is ook dat de stokken stevig staan, zeker met het oog op kweken. Zitstokken die wiebelen leiden tot slechte bevruchting vande eieren.

Je kunt kiezen voor standaard zitstokken die in elke dierenspeciaalzaak verkrijgbaar zijn. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en lengtes. Daarnaast kan je ook kiezen om droge takken van bomen in je volière aan te brengen. Kies voortakken die goed droog, niet beschimmeld en mosvrij zijn. Neem altijd takken vanbomen zonder hars. Mijdt dus naaldbomen en dergelijke. De beste keuze zijn droge takken van fruitbomen (pruimenboom, appelboom, ...) Dit is hard hout dat lang meegaat. Dit moet uiteraard onbespoten hout zijn!!

Je kunt ervoor kiezen om de schors te verwijderen. Op deze manier heb je alle mos en dergelijke weggenomen.

Bedenk steeds voor het plaatsen van takken of deze niet giftig kunnen zijn voor je vogels!

Enkele links
Op volgende websites (Belgische en Nederlandse) kan je eens rondkijken en wat ideeën op doen voor de bouw van je volière. Misschien doe je liever beroep op een firma voor de bouw van je volière. In dat geval zal het meestal geen probleem zijn om eenvolière te maken naar jouw wensen.

http://www.abide.be/volieres.html
http://www.volierebouw.be/
http://www.volierebouwvanmierlo.nl/
http://www.pascalhemelvolierebouw.nl/
http://www.volieres.nl/pages/index2.php
http://www.mvwnv.be/
http://home.kpn.nl/deglosters/index_bestanden/Page724.html

Tekst: Roel Haesendonck
Foto's: Nanda