Vogels en warmte
Parkieten kunnen over het algemeen goed tegen warmte, maar als het te warm weer is, kan je een aantal dingen doen om het voor je parkiet wat koeler te maken. Je kan bijvoorbeeld een raam openzetten, maar let er wel op dat de parkiet niet in de tocht staat! Hier kunnen parkieten zeer slecht tegen! Als je zeker weet dat de parkiet op een tochtvrije plaats staat, kan hij evt. worden besproeid met de plantenspuit. Hij zal zelf wel aangeven of hij dit lekker vindt of niet. Niet elke parkiet houd hiervan, dring het niet op.
Als het warm weer is, is het ook goed om je parkietje buiten te zetten (natuurlijk in de kooi!). Het is erg gezond voor binnenvogels om af en toe even in de frisse buitenlucht te mogen staan. Maar wanneer mag je parkiet buiten staan? Een parkiet die normaal altijd binnen staat mag naar buiten als je zelf zonder jas buiten kan zitten zonder het koud te hebben, en wat daarbij vooral belangrijk is, dat het niet te hard waait.
Waar moet je op letten als je de kooi buiten zet?
-De plaats van de kooi:
Ze de kooi niet op de grond, maar plaats hem op een tafel, zorg dat hij stevig staat en er dus niet zomaar vanaf gegooid kan worden. Ook moet je erop letten dat de kooi beschut staat. Je moet de kooi in de schaduw zetten, maar als de mogelijkheid daar is, is het beter om de kooi half in de schaduw, half in de zon te zetten. De parkiet kan dan zelf kijken waar hij het liefst gaat zitten. Ook kan je een wit lakentje over de kooi leggen. Dit zorgt ervoor dat de parkiet zich wat veiliger voelt omdat hij dan meer beschut zit. Ook kan het zorgen voor schaduw, als je geen schaduw plekje hebt voor de kooi. Maar denk erom: ook onder een lakentje wordt het snel heet in de volle zon.
-Vijanden van de parkiet:
Het spreekt voor zich dat je je parkietje niet zonder toezicht buiten moet laten zitten want een kat kan al veel schade aanrichten. Zelfs als deze de kooi niet open krijgt, kan het vogeltje van schrik dood gaan (of zich verwonden) bij het zien van dat grote monster dat naar hem zit te hengelen. De mogelijkheid bestaat dat de kat de kooi wèl open krijgt en dan is het gevolg ook rampzalig: een ontsnapte parkiet of een parkiet die kattenvoer wordt. Controleer dus altijd of het deurtje van de kooi goed dicht zitten, en of drink- en eetbakjes goed vast zitten (als deze aan de buitenkant van de kooi bevestigd zijn).
Maar er zijn ook kleinere vijanden, zoals bijen en wespen. Een tip om wespen en bijen (en ander klein ongedierte) buiten de kooi te houden: maak/koop een klamboe en doe die over de kooi als hij buiten staat.
-Temperatuur:
Dat parkieten redelijk goed tegen warmte kunnen, betekent niet dat je niet op de temperatuur hoeft te letten. Integendeel: blijf opletten dat het niet te warm wordt en zorg voor voldoende verkoeling. De kooi mag buiten zeker niet in de volle zon staan!
Tip: Als je ziet dat de parkiet in de zogenaamde "airco stand" gaat zitten (vleugels een beetje van het lichaam afgehouden, snavel open) dan moet je direct voor afkoeling zorgen: zie bovengenoemde tips.