Dierenwinkel, kweker of..?

Waar je een vogel koopt is natuurlijk helemaal aan jezelf, maar hieronder even een aantal mogelijkheden uitlegt zodat het makkelijker is een keus te maken.

Optie 1: de kweker

Je hebt 2 soorten kwekers: Broodkwekers en hobbykwekers. Broodkwekers kweken hun vogels voor het geld, de vogels zelf kunnen hem of haar weinig schelen, als ze maar genoeg geld opleveren! Hobbykwekers doen het -zoals de naam al zegt- voor de hobby en kweken hun vogels vaak met alle liefde en zorg. Omdat hobbykwekers er zoveel plezier in hebben kunnen ze je ook vaak goede tips geven. Naar mijn mening is een hobbykweker de beste keuze uit deze opties.

Op zoek naar een goede kweker bij jou in de buurt? Neem hier eens een kijkje: parkietenkwekers.

Optie 2: de dierenwinkel

In de dierenwinkel zitten meestal parkietjes van kwekers, maar toch zit er heel veel verschil tussen een parkietje direct bij een kweker kopen of bij een dierenwinkel. De dierenwinkel verkoopt de parkietjes namelijk om geld mee te verdienen (net als de broodkwekers). Ook zal de dierenwinkel dus soms wel liegen over de leeftijd van de parkiet wanneer dit beter uitkomt. In een dierenwinkel weten de medewerk(st)ers vaak weinig van vogels in het algemeen, laat staan over de afkomst van de parkieten, een kweker kan je dit vaak wel vertellen. Meningen over dierenwinkels zijn verschillend, en ook dierenwinkels zijn verschillend, dus we gaan hier maar niet al te uitgebreid over door, omdat er zeer grote verschillen zijn.

Optie 3: De vogelopvang

Er zijn weinig vogelopvangcentra in Nederland, maar ook hier worden vaak baasjes gezocht voor vogels die daar zitten. In een vogelopvang komen parkieten die ergens gevonden zijn of van mensen die er niet langer meer voor konden/wilden zorgen. Medewerkers van de vogelopvang kunnen je vaak veel vertellen over parkieten en helpen goed. Er zit maar een nadeel aan een parkiet adopteren: het tam maken. De meeste parkieten zijn al wat ouder, en dus zal het tam maken misschien met meer moeite en geduld gaan, maar dit hoeft geen probleem te zijn.

Bij mij in de buurt is een vogelopvang waar ik goede ervaringen mee heb. De link naar hun website wil ik graag met jullie delen: www.vogelopvangsoest.nl.

Optie 4: Marktplaats/familie/kennissen

Natuurlijk kan je ook een parkietje via marktplaats of familie/kennissen kopen. Op marktplaats staan vaak vogels te koop met als reden: ''Ik ben allergisch geworden'' of dingen als: ''Mijn dochter is er bang voor''. Of je dit kan geloven is altijd maar de vraag, veel mensen doen hun vogel weg omdat ze gewoon te lui zijn ervoor te zorgen, of omdat ze niet genoeg geduld hebben hem/haar tam te maken waardoor hij/zij gaat bijten of ander vervelend gedrag vertoond.

Het is helemaal aan jezelf waar je je vogel koopt, maar nu heb je misschien een wat beter beeld van de verschillende mogelijkheden. Belangrijk is, waar je je vogel ook koopt, let er goed op dat hij/zij gezond is. Hier vind je kenmerken van een gezonde parkiet: Aanschaf grasparkiet