Buiten de kooi

Voordat je een vogel los laat vliegen in huis is het belangrijk dat je even op de volgende dingen let:

  • Krijg ik mijn parkiet weer makkelijk in de kooi (is hij/zij tam genoeg om uit de kooi te kunnen)?
  • Heb ik geen loslopende huisdieren in de kamer als de parkiet eruit is?
  • Heb ik (giftige) planten achter vitrage of in een andere kamer dan waar de parkieten gaan vliegen?
  • Heb ik gordijnen voor de ramen (vooral in het begin!)?
  • Zijn er geen brandende kaarsen?
  • Staan er geen diepe potten of pannen in de kamer?
  • Als je in dezelfde kamer als waar je de parkiet laat vliegen de keuken hebt, zorg dan dat de kookplaat is afgekoeld.

Hieronder worden de bovengenoemde punten uitgebreid beschreven:

- Krijg ik mijn parkiet weer makkelijk in de kooi (is hij/zij tam genoeg om uit de kooi te kunnen) ?

Voordat je parkietje eruit mag is het, het best dat je ervoor zorgt dat de parkiet handtam is. Dit wil zeggen dat de parkiet makkelijk op de vinger stapt, eventueel nog met een stukje trosgierst of iets anders lekkers, en dat het dus niet nodig is om de parkiet vast te pakken want dit is niet goed.

- Heb ik geen loslopende huisdieren in de kamer als de parkiet eruit is?

Als je loslopende huisdieren heeft zoals een hond of kat is het, het best dat deze even uit de kamer gaan waar de parkiet is. Het kan wel zo zijn dat je denkt dat de hond of poes tóch de parkiet niet pakt, maar dit kan wel heel anders zijn als de parkiet op zo'n huisdier land. Let dus heel erg goed op!

- Heb ik (giftige) planten achter vitrage of in een andere kamer dan waar de parkieten gaan vliegen?

Als je giftige planten in de kamer hebt staan is het, het best om deze tijdelijk even weg te zetten, of af te dekken. Je kan ze bijvoorbeeld ook achter de vitrage zetten. Of een plant wel of niet giftig is kan je op internet nalezen, en anders op ons forum vragen.

- Heb ik gordijnen voor de ramen (vooral in het begin!) ?

Als een parkiet voor het eerst los vliegt in een kamer dan zal hij of zij waarschijnlijk direct tegen een raam vliegen omdat hij of zij dan denkt daar door heen te kunnen. Dit kan erg gevaarlijk zijn en hiermee gebeuren ook de meeste ongelukken.

Hoe kan je dit voorkomen?
Je kan dit voorkomen door de gordijnen dicht te doen als de parkiet los is. Maar je kan het de parkiet ook langzaam leren.
Doe de eerste dagen dat de parkiet los is de gordijnen dicht, en plak raampjes boven een deur af. Doe daarna elke dag het gordijn een stukje meer open als de parkiet gaat vliegen.

- Zijn er geen brandende kaarsen?

Dit is denk ik wel duidelijk, als de parkiet in het vuur land verbrand hij of zij zich. Zorg dus dat kaarsen uit zijn, maar doe dit ruim voordat de parkiet eruit gaat zodat het kaarsvet gestolt en afgekoeld is.

- Staan er geen diepe potten of pannen in de kamer?

Zorg dat deze weg zijn, als de parkiet hierin valt kan de parkiet klem komen te zitten.

- Als je in dezelfde kamer als waar je de parkiet laat vliegen de keuken hebt, zorg dan dat de kookplaat is afgekoeld.

De parkiet kan zich aan de plaat verbranden als hij nog warm is. Mocht dit toch gebeuren pak dan een heel laag bakje het liefst wel breed maar niet te hoog. Doe daar een héél klein laagje water in en probeer je parkiet daar doorheen te laten lopen. Dit zal net als bij mensen verlichting geven. Als de parkiet dit niet doet dan moet je hem of haar voorzichtig vastpakken, en de pootjes in het water houden.
Als je de parkiet terug in de kooi zet laat hem of haar dan niet op een stokje zitten maar leg theedoeken op de bodem en zet de parkiet daarop. Ga nu zo snel mogelijk naar een dierenarts!

Sowieso kan je beter niet je vogel in de ruimte zetten waar ook de keuken is, dit is gevaarlijk als je Teflon pannen gebruikt. Deze hebben een antiaanbaklaag waarbij giftige stoffen vrij komen als deze wordt verhit. Die giftige stoffen zijn dus zéér gevaarlijk voor parkieten! Meer over Teflon pannen zullen we een keer op het forum uitleggen.

Meer informatie over het laten los vliegen vind je hier: http://www.parkietenfun.nl/info/parkieteninfo/grasparkieten/tam-maken