Ziekten

Je hoopt dat het nooit gebeurt, maar het kan wel. Je parkiet wordt ziek...

Het zal niet snel opvallen dat je vogel ziek is. Van nature zullen vogels altijd proberen, om het ''ziek zijn'' te verbergen. Want een dier die in de natuur ziek is, is een makkelijke prooi voor andere dieren!
Toch zijn er een paar symptomen waaraan je een zieke vogel in een vroeg stadium kan herkennen. Hier komen ze:

 • De vogel eet, of drinkt niet meer.
 • De vogel slaapt op 2 pootjes.
 • Hij heeft evenwichtstoornissen.
 • De ontlasting is waterig.
 • Hij zit met opgezette veren op 2 pootjes.
 • De parkiet maakt geen of weinig van de geluidjes meer die hij normaal maakt.
 • Hij reageert nergens op, blijft gewoon zielig op zijn stokje zitten.
 • De (kop)veren, zijn vies door slijm.
 • Hij slaapt meer dan normaal.
   

Als u vogel één (of meerdere) van deze symptomen vertoond. Ga dan direct naar een (in vogels gespecialiseerde) dierenarts. Beter een keer te veel gegaan, dan een keer te weinig. Wacht niet af! Als een vogel bijvoorbeeld niet eet, gaat de vogel hard achteruit. En hoe eerder je de ziekte van de vogel ontdekt, hoe meer kans er is, dat de vogel weer volledig herstelt.

Vraag voordat u een afspraak maakt met de dierenarts, of hij of zij ervaring met parkieten heeft. En maak als het kan nog een afspraak voor dezelfde dag! Als de dierenarts medicijnen voorschrijft, zorg dan dat je de juiste dosering weet.

Weet je niet zeker of je parkiet ziek is?
Het beste is om het zekere voor het onzekere te nemen en dus naar een goede dierenarts te gaan.

Hier is een lijst met dierenartsen gespecialiseerd in vogels: Lijst met dierenartsen gespecialiseerd in vogels.

Wat kan je zelf voor je zieke parkietje doen?
Een zieke parkiet heeft ten eerste behoefte aan rust en warmte. Zet de parkiet daarom in een aparte kooi die makkelijk schoongemaakt kan worden, bijvoorbeeld een reiskooitje.
Voor de warmte kan je een infrarood lamp gebruiken. Die moet ongeveer 30 cm van de kooi af staan. Hij moet ook zo staan dat de vogel ook een minder warm plekje kan op zoeken in de kooi.

Als de vogel niet goed op zijn stokje meer kan staan, of er steeds vanaf valt. Leg dan een doek op de bodem, waar hij lekker in kan liggen. Strooi ook wat parkietenzaad over de bodem, en zorg dat er water in de buurt is.

Als je naar de dierenarts gaat...
Als je naar de dierenarts gaat, kan je de parkiet het beste vervoeren in een reiskooi. Zet het reiskooitje in een doos. Je kan er eventueel een warme kruik bij zetten. Zorg dat de auto op goede temperatuur is.