Verzorging
Op deze pagina vind je informatie over de verzorging van grasparkieten, je leest onder andere info over de kooi, speeltjes en bodembedekking.
De kooi
Een goede kooi is heel belangrijk. Een kooi moet dus aan een aantal eisen voldoen.
Eisen van een goede kooi:
- Een goede parkietenkooi moet aan minstens 2 van de 4 zijdes (uitgaande van een vierkante kooi) horizontale spijlen hebben. Die spijlen mogen niet verder dan 1 à 1,5 cm van elkaar staan. Bij horizontale spijlen kunnen parkieten namelijk makkelijker klimmen.
- De kooi moet uiteraard niet te klein zijn. Een parkietenkooi moet sowieso zo groot zijn dat de parkiet er vrij in kan bewegen. Een vierkante kooi is naar onze mening, nét iets handiger, je kunt er ook meer speeltjes en stokken enzovoort in kwijt. Voor twee parkietjes moet je ongeveer een kooi van 70 x 60 x 55 centimeter hebben. Bij de ruimte van een kooi geldt altijd: hoe groter hoe beter!
Waar kan een vogelkooi staan?
Allereerst: waar kan een vogelkooi níet staan:
- In de keuken
- Bij de verwarming
- Bij het raam.
Waarom niet in de keuken?
Vanwege de pannen. Aan het gebruik van Teflon® keuken apparatuur zitten voor vogels ernstige gevaren maar ook andere merken keuken apparatuur kunnen de stof Teflon bevatten. De bak- en braaddampen die bij het gebruik van deze apparatuur vrij komt zijn zeer slecht voor parkieten.
Waarom niet bij een raam of verwarming?
Bij een raam of verwarming is de temperatuur erg verschillend, als de verwarming aanstaat is het warm en als het raam openstaat dan staat de parkiet op de tocht en dat is te koud. Als parkieten veel te maken hebben met wisselende temperaturen blijven ze in de rui hangen.
Wat moet er allemaal in de kooi?
Allereerst: de bodem van de kooi. Op de bodem kun je verschillende soorten bodembedekking doen. De bekendste bodembedekking voor vogels is schelpenzand. Deze is uiteraard prima, een bijkomend voordeel is dat er maagkiezel in zit. Toch is het ook slim eens naar andere bodembedekkers te kijken. Dit kan om verschillende redenen: Je bent allergisch voor schelpenzand, of je houdt niet van de rotzooi die het soms kan meebrengen. Verder heb je nog Corbo en houtsnippers. Corbo is gemaakt van maïskorrels, en is biologisch afbreekbaar, dus mag gewoon in de groene bak. Houtsnippers ook.
Een discussie over het gebruik van deze verschillende bodembedekkers is hier te vinden: verschillende bodembedekkers.
De bodem, de stokjes, en de eet- en drinkbakjes moeten ook elke week verschoont worden, met het liefst een biologisch product. Spoel het daarna wel heel goed af met water!
Er moeten minimaal drie stokjes in de kooi (als je een grote kooi hebt is meer natuurlijk altijd goed!), het liefst van hout. Je kunt zitstokken maken van de takken van fruitbomen, krulwilgen of knotwilgen. Ook kan je een ronde stok kopen bij een bouwmarkt en deze zelf in stukken zagen.
Houten zitstokken zijn beter voor de pootjes, dan kunnen de nageltjes op een natuurlijke manier slijten. Het liefst ook stokken van verschillende diktes, dat is goed voor het in conditie houden van de spiertjes en gewrichten in de pootjes.
Speelgoed
Speelgoed is erg belangrijk voor parkietjes, anders gaan ze zich vervelen en zoeken ze hun vermaak in bijvoorbeeld het slopen van dingen of gaan ze schreeuwen.
Je kunt in de dierenwinkel veel speeltjes kopen voor je parkietje. Een leeg rolletje wc papier (open geknipt) kan ook goed als speeltje dienen!
Een aantal voorbeelden van speeltjes die niet kunnen ontbreken:
- Iets glimmends met bijvoorbeeld kraaltjes (zijn bijna alle vogels gek op!)
- Een touw om lekker aan te knabbelen en te slopen
- Schommeltje
- Belletje
Je kunt ook een parkieten speeltuin maken, bijvoorbeeld door allemaal speelgoed in een niet giftige kamerplant te hangen (het liefst van een fruitboom). Meer informatie hierover vind je op deze pagina: parkieten speeltuin maken