Tam maken

Een jonge grasparkiet is vaak iets makkelijker tam te maken. Dit betekent zéker niet dat een oudere parkiet niet tam kan worden, het neemt alleen wat meer geduld en tijd in beslag. Of een parkiet wel / niet tam wordt, ligt voornamelijk aan het karakter of de achtergrond en niet aan de leeftijd. Je moet veel geduld hebben om een grasparkietje tam te maken (ook als ze nog jong zijn). Maar het resultaat mag er zijn!

Kenmerken jong parkietje:

  • Neusdop is nog niet blauw of bruin, maar deze is waarschijnlijk heel licht blauw, wit, of paars / lila .
  • De strepen op het voorhoofd lopen nog tot de neusdop(dit is meestal zo) .
  • Nog geen witte rand om de iris van het oog. 


Hieronder een foto van twee grasparkieten, de onderste is een jonge parkiet, die daarboven is een oudere parkiet. Bij de jonge parkiet zie je duidelijk de bovengenoemde kenmerken terug. Neusdop is lichtblauw met wit, strepen op de kop lopen door tot de neusdop en geen witte rand om de iris.

Verschil grasparkiet jong/oud

De eerste dagen: handtam maken in de kooi

Als je net een parkietje gekocht hebt dan moet je hem eerst rustig in z'n kooitje zetten op een plaatst waar hij alles goed kan overzien. Je parkietje zal een beetje bang zijn want hij heeft een verhuizing en misschien wel een lange reis achter de rug. Laat hem daarom eerst rustig in zijn kooi zitten. Hij zal nog niet direct gaan eten omdat alles nog nieuw is, strooi daarom in het begin een beetje voer over de bodem. Ook is het goed als je de eerste dag(en) zachtjes tegen hem of haar praat, dan voelt een parkietje zich sneller op zijn gemak.

Parkiet in de kooi

Wanneer je met je hand in de kooi kan gaan verschilt per parkietje. Het ene parkietje is na een dag al gewend in zijn nieuwe omgeving, bij het andere duurt het wat langer. Pas als je parkietje aan zijn of haar omgeving gewent is kan je, je hand in de kooi proberen te doen. Lees daarvoor eerst even het volgende stukje...

Als je je hand in de kooi doet gaat je parkiet waarschijnlijk fladderen, schrik daar niet van! Je moet je hand niet terug trekken. Parkieten kunnen dan heel goed onthouden: Als ik ga fladderen gaat die enge hand weg! Doe je hand pas weg als het beestje is gestopt met fladderen, dit als een soort beloning. Dit kan je een aantal keren per dag doen. 
Een parkietje tam maken kost veel tijd en geduld, hij/zij kan niet van de een op de andere dag allerlei kunstjes leren. Wordt ook niet meteen boos als iets niet gaat zoals je in gedachten had, blijf positief. Als je vogel iets goed doet, prijs hem dan! Dat zal hij merken en dat vindt hij leuk. Je moet het vertrouwen van je parkiet proberen te winnen.

Als je je hand voor het eerst in de kooi doet, doe het vooral rustig. Praat eventueel zachtjes tegen het beestje om hem op z'n gemak te stellen.

Hiermee ga je een aantal dagen door, paar keer per dag voorzichtig met je hand in de kooi. Als je parkietje niet gaat fladderen, prijs hem dan! 
Zo ga je net zo lang door tot dat je je hand zo in de kooi kan doen en dat hij gewoon rustig blijft zitten.

Als dit goed gaat gaan we naar de 2e fase:

De parkiet zover krijgen dat hij op je vinger gaat zitten 
Dit gaat eigenlijk op dezelfde manier als dat we ervoor hebben gezorgd dat je je hand in de kooi kan doen. Je moet nu trosgierst in je hand leggen om hem te lokken. Binnen een paar dagen zal de vogel nieuwsgierig worden naar het eten en op de hand gaan zitten, prijs de vogel daarvoor! (Belangrijk: als je vogel bijt of je schrikt op een andere manier van een beweging die hij maakt, trek dan ook hier je hand niet weg!). Als hij zonder twijfelen op je hand of vinger gaat zitten is het tijd voor de volgende stap.

Door de kamer vliegen 
Als je parkiet gewent is en zonder twijfel op de vinger of hand stapt, kan je hem los laten vliegen. Maar, voor dat je dat doet moet je de volgende maatregelen even goed lezen:

  • Sluit alle ramen en deuren, ook niet op een kiertje laten staan!
  • Doe vitrage of gordijnen helemaal dicht, vogels zien een raam niet en denken dat ze daar doorheen kunnen vliegen met alle gevolgen van dien.
  • Zorg dat er geen kaarsen branden in de kamer.
  • Zet schalen, vazen en pannen uit de kamer.
  • Als je een open keuken hebt: Zorg dat de kookplaat is afgekoeld.
  • Los lopende huisdieren uit de kamer.
  • Haal ook de giftige kamerplanten uit de kamer!

Als dit allemaal voor elkaar is, is het tijd voor de eerste vlucht. Zorg dat je voldoende tijd hebt en niet weg moet, dan heb je alle tijd om hem/haar weer terug in de kooi te krijgen.

Pak een stukje trosgierst en lok je parkiet op de hand, haal hem rustig uit de kooi. 

De eerste keer vliegen gaat vaak niet goed. Het beestje zal met z'n vleugels tegen het plafond komen, en op een vreemde plek landen. Loop dan rustig naar hem toe, hij zal bang zijn na deze nieuwe ervaring, praat zachtjes tegen hem. Laat de parkiet voorzichtig op de vinger stappen met een stukje trosgierst. Als dat niet lukt, geen paniek! Wacht rustig af en probeer het later nog eens. Ga nooit achter het parkietje aan rennen of een handdoek op hem proberen te gooien om hem te vangen. Raak niet in paniek als het de eerste keer niet lukt.

Parkiet in gordijn

Als het echt niet lukt, pak dan het kooitje en houd die voor hem. Dat is vertrouwd voor het beestje, en waarschijnlijk zal hij er in stappen. Je moet hem zo een paar keer laten vliegen tot het goed gaat met in de kooi terug gaan. Als je blijft oefenen zal je vanzelf zien dat het steeds beter gaat en dat het vogeltje tammer wordt.

TIP: Je kunt elke dag dat de vogel los vliegt de vitrage of gordijn een klein beetje meer open doen, zodat de parkiet er langzaam aan went dat hij niet door het raam kan.

Spelletjes met je parkietje spelen 
Als je parkietje eenmaal tam is kan je hem spelletjes gaan leren. Bijvoorbeeld overrollen met een balletje. Dat balletje kan een tafeltennis balletje zijn, maar die zijn erg glad, je kunt ook zo'n katten speelballetje gebruiken met belletjes of kraaltjes erin. 

Ga met twee mensen aan tafel zitten tegenover elkaar. Zorg dat het parkietje er met ze volle aandacht bij is. Pak het balletje, en rol het zachtjes over. Zorg dat het parkietje alles goed ziet, en niet ergens anders mee bezig is. 

Als de een het balletje naar de ander rolt, moet de ontvanger van het balletje de ander ''prijzen'' het klinkt raar, maar het parkietje zal het leuk vinden, en zal zelf proberen het balletje naar de jou te rollen, omdat jij hem dan prijst, en dat vind hij leuk. 
Doe dit spelletje elke dag een paar minuten, sommige parkietjes hebben heel snel door hoe het moet, bij andere moet je heel lang oefenen.

Parkiet op tafel

Ander speelgoed 
Grasparkieten spelen ook graag met paperclips, grotere knopen, of andere dingen die een beetje glimmen of leuke kleuren hebben. Hij zal het fantastisch vinden om die dingen vanaf een tafel op de grond te gooien.
Ook kan je iets wat je parkietje lekker vind ergens onder verstoppen (zodat hij het wel ziet) en kijken of hij of zij het eruit kan halen. 

(Dank aan de mensen die de foto's ter beschikking hebben gesteld)