Kweken

Het lijkt misschien wel heel leuk die schattige kleine parkietjes, maar bedenk wel dat het heel veel tijd en waarschijnlijk ook kosten met zich mee brengt. Omdat er veel bij komt kijken is het zeer aan te bevelen om je goed in te lezen in deze informatie. Allereerst is het, belangrijk om te weten wanneer er met grasparkieten gekweekt kan worden. Zoals je misschien wel weet, komen grasparkieten oorspronkelijk uit Australië. Daar beginnen ze pas met broeden als er genoeg voedsel en water is. Dit is meestal na het regenseizoen omdat er dan veel bomen in bloei staan zodat ze ook genoeg zaden kunnen vinden.

Omdat we in Nederland geen regenseizoen hebben (nou ja, eigenlijk is het hier natuurlijk altijd regenseizoen) kan je grasparkieten in een buitenvolière ongeveer rond het voorjaar laten broeden, dus ongeveer eind maart, begin april. De temperatuur wordt dan weer wat aangenamer en -wat ook heel belangrijk is- de daglengte wordt langer.
Parkieten die binnen in een kooi of kweekruimte zitten, kunnen in principe het hele jaar door broeden. Omdat je alles wat betreft de temperatuur en daglengte zelf in de hand hebt. Alleen raad ik wel aan om een pop maximaal twee keer per jaar te laten broeden, dit om te voorkomen dat de pop helemaal uitgeput raakt.

Het is -voor dat je met grasparkieten gaat kweken- aan te raden om de parkieten er goed op voor te bereiden.

De voorbereiding
Allereerst is het belangrijk dat je de leeftijd weet van het broedkoppel, een pop moet minimaal één jaar zijn maar mag niet ouder zijn dan 5 jaar. Met een man kun je kweken als deze 10 maanden oud is. De leeftijd van een parkiet is lastig in te schatten d.m.v. het uiterlijk, daarom is het belangrijk dat je zelf goed de leeftijd van je vogels bijhoudt.

Hieronder een foto van een volwassen pop (ouder dan één jaar), het gaat om de bovenste grasparkiet:
Volwassen pop

Voordat je met grasparkieten gaat kweken, is het belangrijk dat ze in goede conditie zijn, dus lekker fit, uitgerust en niet ziek. Zorg dat de parkieten voldoende kalk binnenkrijgen, dit is nodig voor een sterke eischaal, verstrek daarom van te voren voldoende eivoer. Wanneer de pop te weinig kalk heeft is de kans op windeieren erg groot.

Eivoer:
eivoer

Grasparkieten moeten een beetje in het ''ritme'' komen van het broedseizoen, hiermee bedoel ik dat de daglengte overeen moet komen met de natuurlijke daglengte in het broedseizoen (in Australië). Dit is ongeveer 15 uur. Ook is het erg belangrijk dat de luchtvochtigheid goed is, anders is de kans heel groot dat de eitjes niet uitkomen (ook al waren ze wel bevrucht). De luchtvochtigheid moet ongeveer 55/65 procent zijn. Als er nog veranderingen moeten gebeuren aan de kooi/broedblokken/broedkooien, dan is het aan te raden dit te doen voordat de parkieten gaan broeden, zodat je ze niet te vaak hoeft te storen tijdens het broeden.

Het broedblok
Voor grasparkieten kan je het best een broedblok van 15 x 15 x 25 centimeter gebruiken, met daarin een invlieggat met een diameter van 4- 6 centimeter . Er hoeft geen bodembedekking o.i.d. in maar zorg wel dat het broedblok een soort kuiltje heeft waar de eitjes in blijven liggen, en dus niet weg rollen.
Je kan kiezen voor een liggend of een staand broedblok, ik zou voor een liggend blok gaan zodat de vogels een niet al te grote sprong naar beneden op de eitjes moeten maken wanneer ze het blok in willen (als ze hard op de eitjes springen, kunnen ze breken).

Een liggend (horizonaal) blok: 
Horizontaal broedblok

Een staand (verticaal) blok:
verticaal broedblok

Het broedproces
Als de vogels koppeltjes gaan vormen, kan je de broedblokken erin hangen. Als je meerdere koppels in één ruimte hebt, is het sterk aan te raden om minimaal één, maar het liefst twee extra blokken op te hangen. Dit om eventuele ruzies te voorkomen. Als de broedblokken opgehangen zijn, gaan de parkieten meestal eerst het blok inspecteren want in het begin is het natuurlijk allemaal nieuw. Als ze een beetje gewend zijn, beginnen de koppels meestal met paren. Het eerste eitje word ongeveer 10 dagen na de eerste paring gelegd. Na het eerste eitje legt de pop om de dag een eitje. Er worden gemiddeld 6 eitjes per legsel gelegd.

Na het leggen van het tweede eitje gaat de pop broeden. Na ongeveer 18-21 dagen broeden komt het eerste eitje uit. En daarna, zoals vanzelfsprekend om de dag een eitje (want de eitjes zijn ook om de dag gelegd). Het kan gebeuren dat je de eitjes een paar uur voordat ze uitkomen, al hoort piepen of kraken.

Hieronder een foto van een grasparkietje dat net één dag oud is: 
grasparkiet 1 dag oud

De eerste paar dagen worden de jongen gevoerd met kropmelk door de moeder. En na een week gaat meestal ook het mannetje meehelpen de jongen te voeren. Daarna leren ze langzaam van de ouders om zelf zaden te pellen en te eten.

Hieronder een foto van een nestje met vijf grasparkieten van ongeveer één week oud: 
parkieten 1 week oud

Op de volgende foto zie je hetzelfde nest als de foto hierboven, hier zijn de jongen ongeveer 3 weken oud: 
jongen drie weken oud

En nog een foto van hetzelfde nest, hier zijn de vogels ongeveer vier weken oud, klaar om uit te vliegen: 
vier weken oud

Ongeveer na vier weken komen de kuikentjes het nest uit; wel gaan ze terug het blok in om te slapen. Na 6 à 7 weken zijn de kleintjes geheel zelfstandig en kunnen ze bij de ouders weg.

Hieronder een foto van een net uitgevlogen grasparkietje: 
net uigevlogen jong

TIP: Wanneer je de broedblokken erin hangt, verricht dan elke dag nestcontrole, zo kunnen de ouders eraan wennen dat je af en toe even komt kijken, ook wanneer de kleintjes er zijn.

Het lijkt allemaal heel leuk, maar er kunnen ook problemen ontstaan:

  • Er worden geen eitjes gelegd
  • De eitjes zijn onbevrucht
  • Legnood
  • Eitjes gaan kapot
  • De kleintjes sterven
  • Spreidpootjes
  • De kleintjes groeien niet goed
  • De kleintjes worden niet gevoerd door de ouders

 

OPROEP: We zijn nog op zoek naar foto's die we in dit artikel kunnen gebruiken, en dan denk ik aan alles wat met broeden c.q. kweken te maken heeft. Van broedblokken tot broedkooien, van eitjes tot kuikentjes, kuikentjes die net uitgevlogen zijn... Kortom, echt alles wat met broeden of kweken te maken heeft.

(Dank aan Roel Haesendonck voor het ter beschikking stellen van de foto's)